TK - blog

Chutné jídlo na cesty, snadno a rychle

Publikováno 1.2.2017

Kdo z vás už plul na plachetnici, tak ví, že vařit na lodi dobře a chutně není vždy sranda. A to, ať už váš pobyt na moři doprovází mořská nemoc či „jen“ neznalost kuchařského umění.

Polévky z pytlíku, salám, konzervy

Někteří jachtaři si vystačí s chlebem se salámem po celou dobu plavby. Jiní s konzervami či polévkami z pytlíku. Ale pokud vám alespoň trochu záleží na vašem zdraví a přečtete si složení „sáčkových“ výrobků – obsah dochucovadel, chemikálií či éček a především obsah výživových hodnot, zjistíte, že toto jídlo opravdu není ideální.

Expediční strava

Já jsem „masař“, maso je můj denní chleba a moc si neumím představit plavbu bez něj – ikdyž pár dní jo. Vzhledem k energetické náročnosti lednice, kterou se nám vždy nedaří uživit, a také k faktu, že trvanlivost čerstvého masa na lodi je opravdu velmi nízká, jsme začali hledat různé alternativy stravy. Především na cestu do hor jsme si brali expediční stravu Travellunch nebo jsme ji vařili při těžších podmínkách na lodi. Jídlo má mnohem větší kvalitu než „pytlíky od Vitany“ či „čínské polévky“ a opět ho stačí jen zalít vodou. I výživová hodnota je ok. Nevím, zda jsem špatně volil, každopádně o žádné chuťové orgie se nejednalo. K jeho dalším nevýhodám patřila vysoká cena.

Jídlo na cesty z Čech – Expres menu

expres menu - kuře po zahradnicku Moje partnerka není na maso, ale na zeleninu. A ještě k tomu má určitá zdravotní omezení – nesmí laktózu a lepek. A tak jsme hledali dál a až v knize Petra Ondráčka "Sám čtyřmi oceány" jsme narazili na českou společnost EXPRES MENU. Zaujalo nás především to, že jídla jsou v praktickém sáčku, ve kterém je stačí pouze ohřát, klidně v sáčku ve vodě. Dokonce jsou bez konzervantů a bez lepku, se správnou nutriční hodnotou. Stačí jen připravit přílohu – my nejraději máme rýži Basmati, která je za 10 min hotová. A co je neuvěřitelné? Trvanlivost jídel je až 10 let (použitá technologie je vysvětlena na webu výrobce). Další výhodou je to, že je nemusíte skladovat v lednici. Vydrží i 30stupňové teploty, ale společnost má certifikováno, že jídla zvládnou až 42°C po dobu tří měsíců.
Pokud se vám nechce vařit s přílohou, můžete zakoupit komplet menu s rýží, bramborem nebo těstovinami. Dopřát si můžete i polévku nebo ovocnou kaši nebo prostě jen maso ve vlastní šťávě či samotnou přílohu.
Expres menu s námi cestuje v útrobách lodi opravdu několik let a zvládne i takové podmínky jako je vlhko či teplo např. v Karibiku. Pokud vyrazíme na trek, necháme jídlo za předním sklem auta a unavení po výstupu si pak vychutnáváme sluníčkem ohřáté jídlo.

vaření expres menu

Takhle vařit byla pro mne radost i při mé sólové plavbě z Bermud na Azory.

Bezlepkové kaše, polévky i hlavní jídlo

iswari kakao I na lodi si můžeme dát svíčkovou, španělského ptáčka nebo guláš. A jaké hlavní jídlo je naším favoritem? Pokud jíme s partnerkou společně, tak je to kuřecí po zahradnicku či vepřové s mrkví, které obsahuje jak zeleninu, tak maso, takže jsme oba spokojení. Ale taková husí játra na cibulce, po těch se můžeme oba utlouct. Ty si však ještě trochu upravujeme, přidáme k nim více cibule a ještě je cca 15 min vaříme, jsou pak chutnější a měkčí. Neuvěřitelná jsou také masa ve vlastní šťávě – my milujeme jelení. Ale nabídka vás nezklame ani v klasice jako je kuřecí, věpřové či krůtí maso.

Expres menu nabízí i snídaně formou kaší, ty jsme zatím ještě nevyzkoušeli. Pokud potřebujeme rychlou snídani, využíváme snídaňové směsi od společnosti Iswari – nejraději máme Snídaňovou směs nepražené kakao – lucuma. Jídlo obsahuje superfoods, je raw a bez lepku). Opět stačí zalít jen horkou vodou, případně pokud máte velký hlad, přidat např. ovesné vločky (pak už ale nejde o jído bez lepku).

A co polévky? Nám nejvíce chutná hovězí vývar s játrovou rýží, výborná je také držková polévka. Na lodi ale hojně využíváme i polévky luštěninové – hrachovou, fazolovou a čočkovou. Ty pak využíváme především při mírné nevolnosti – zjistili jsme totiž, že pokud naše těla ještě nějaké jídlo zvládnou, tak jsou to právě tyto polévky. Pro ostatní členy posádky je však ještě dochutíme, stačí přidat trošku majoránky či slaninky a je to.

A kde jídlo koupíte?

expresmenu>

Stačí kliknout na odkaz a dostanete se přímo na e-shop výrobce. Ten dokonce nabízí možnost vyfiltrovat si jednolivá jídla dle alergenů.



Tipy na plavbu kolem Mallorky

Tipy na plavbu kolem Mallorky

Pro své stabilní počasí je Mallorka vhodnou destinací i pro začínající jachtaře a odmění se jim nádherně průzračnou vodou a množstvím kotvišť na svém pobřeží. V článku uvádím zajímavá místa u pobřeží Mallorky, která jsem navštívil, včetně informací o hloubce a podmínkách pro zakotvení. Místa jsou v článku zobrazena na interaktivní mapě spolu se souřadnicemi pro vaši snadnou navigaci na dané místo. Prozkoumejte např. ráj Středomoří: ostrov Cabrera. (Publikováno 1.1.2023)


Refujeme

Refujeme

V tomto článku si ukážeme kdy a jak refovat plachty. Pro některé začínající jachtaře je slovo refování spojeno s pocitem strachu, vítr sílí, vlny se zvětšují, pohodová plavba končí a začíná boj o život. Okamžik pro rozhodnutí o refování stále odkládají, loď se stává chvílemi neovladatelnou. Naopak, nebojme se zrefovat včas a plujme bezpečněji a komfortněji i v silnějším větru. (Publikováno 1.3.2022)


Praktické použití signální pyrotechniky

Praktické použití signální pyrotechniky

Kladete si otázku jak se zachází na lodi se signalizační pyrotechnikou? Nikdy jste si zatím nevyzkoušeli vystřelit světlici, v okamžiku potřeby nebude patrně čas na čtení návodu. Pokud si to zatím nemáte jak zkusit sami, tak určitě pomůže to alespoň vidět. Podívejte se dále na videa, kde uvidíte jak signalizační pyrotechnika funguje a jak s ní pracovat. (Publikováno 1.2.2023)