Tomáš Kůdela - BLOG

Tomáš Kůdela

yachting a expedice

Menu

VIP klub

Sociální sítě

Reportáže

Z Islandu na Hebridy a Skotskem do Irska 2018

Autem vnitrozemím po Islandu 2018

Severním Atlantikem na Island 2018

Na plachetnici mezi norskými fjordy 2018

Plavba z Greifswaldu do Norska 2018

Plavba a kurz kolem Dánska 2017

Severním mořem na Balt 2017

Na plachetnici mezi norskými fjordy 2017

Z Německa do Norska 2017reportaz_detail.php?title=donorska2017

Rodinné putování z Brestu do Cuxhavenu 2017

Bretaň 2017

Biskaj 2017

Azory 2016

Přeplavba Atlantiku 2016

Přeplavba Almérie - Tenerife 2015

Letní plachtění 2015

Kréta offshore 2014

Prázdniny na Krétě 2014

Z Říma na Krétu 4/2014

Podzimní offshore kurz 10/2013

Léto kolem Korsiky 7-8/2013

Atlantikem na Kapverdy 12/2011 - 1/2012

Plavba na Maltu 4/2010

Gibraltar strait 5/2009

Zimní Jadran 12/2008

Sardinie 4/2008


Všechny reportáže

Pečivo na lodi

Už se Vám někdy stalo, že Vám pečivo na lodi zplesnivělo? My jsme to dříve zažívali často. Bochníky chleba šly přes palubu a my se za nimi smutně dívali, protože nám bylo jasné, že na moři si už jiné nekoupíme.


Trvanlivost chleba je 4 dny, to ale neplatí v Karibiku

Běžný chleba vydrží na lodi max. 4 dny, než ho zachvátí plíseň. Záleží ale, v jak vlhkém a teplém prostředí se pohybujete. Pozor, si dejte především v Karibiku, kde trvanlivost chleba byla pouhé 2 dny! Také v této oblasti nepočítejte s chlebem, na který jste zvyklí. Setkáte se zde pouze se sladkým chlebem. Výjimkou byl ostrov Sv. Martin, kde bylo pečivo opravdu prvotřídní. Není divu, jedná se přece o francouzský ostrov. Do zásoby jsme zde nakoupili chleby v pekárně Le Divin (nedaleko zátoky Marigot), které jsme si nechali speciálně na objednávku upéct. Jedná se o chleby určené přímo pro jachtaře, jejichž trvanlivost měla být 5-7 dní, skutečnost však byla 4 dny. Chléb však byl vynikající.


Pečení chleba

Dalším naším pokusem bylo pečení chleba. Tato činnost nás nějak nenaplňuje, obzvlášť pokud se jedná o kváskový chleba a denním úkolem je udržování kvásku. Tuto metodu jsme tedy ihned zavrhli. Zvolili jsme raději chlebové směsi, ke kterým ve většině případů potřebujete pouze sušené droždí a vodu. Samotný proces pečení trvá cca 1 h, ale je nutné zde počítat se zvýšenou spotřebou plynu, což není zanedbatelný faktor. Důležitým faktem je také skutečnost, že ani tento chléb nemá větší dobu trvanlivosti než 2 dny. Přesto si ho občas upečeme, protože není nad domácí chléb.

pečení chleba na lodi


Jak prodloužit trvanlivost chleba?

Osvědčily se nám dvě metody. Buď můžete chléb nejdříve zabalit do papírového sáčku a následně do igelitového. Ještě lepší variantou je pak každý chléb zabalit do čisté utěrky.


Konečné řešení - chléb si vozíme z Čech

Nakonec jsme díky Petrovi Ondráčkovi narazili na chléb Dr. Popova s psylliem prodávaný pod názvem Colorado, který se vyrábí v Hradci Králové. Koupíte ho např. v Kauflandu, v Albertu či na internetu. Chléb má sice udanou trvanlivost cca 3 týdny, ale naše zkušenost je, že nám na lodi vydrží i 7 měsíců. Petr Ondráček je na své plavbě používal a udává trvanlivost až 2 roky. Jedná se o pšenično-žitný chleba s obsahem vlákniny. Je balen v plastovém obalu po šesti krajících. Je sice také trochu nasládlý a drobí se více než klasický chleba, ale pro nás je určitě tou nejjednodušší volbou na delší plavbu!


Neškodná éčka v chlebu Colorado

Chléb obsahuje E471 Mono- a diglyceridy mastných kyselin, který najdete běžně v pekařských výrobcích, čokoládě, instantních polévkách či vitamínových tabletách. Toto éčko, nemá žádné zásadní negativní účinky, pokud ho v potravě nepřijímáme v nadbytečném množství

Výrobek dále obsahuje E481 – Stearoylaktylát sodný, který dle odborných studií nevykazuje žádné nežádoucí účinky. Jeho účelem je především prodloužit trvanlivost těsta na výrobu chleba. Objevuje se také v margarínech, zmrzlinách či pudincích a opět v instantních polévkách.

chléb Colorado psyllium