Pečivo na lodi
Publikováno 5.3.2017
Už se Vám někdy stalo, že Vám pečivo na lodi zplesnivělo? My jsme to
dříve zažívali často. Bochníky chleba šly přes palubu a my se za nimi smutně
dívali, protože nám bylo jasné, že na moři si už jiné nekoupíme.
Trvanlivost chleba je 4 dny, to ale neplatí v Karibiku
Běžný chleba vydrží na lodi max. 4 dny, než ho zachvátí plíseň. Záleží ale,
v jak vlhkém a teplém prostředí se pohybujete. Pozor, si dejte především v
Karibiku, kde trvanlivost chleba byla pouhé 2 dny! Také v této oblasti
nepočítejte s chlebem, na který jste zvyklí. Setkáte se zde pouze se sladkým
chlebem. Výjimkou byl ostrov Sv. Martin, kde bylo pečivo opravdu prvotřídní.
Není divu, jedná se přece o francouzský ostrov. Do zásoby jsme zde nakoupili
chleby v pekárně Le Divin (nedaleko zátoky Marigot), které jsme si nechali
speciálně na objednávku upéct. Jedná se o chleby určené přímo pro jachtaře,
jejichž trvanlivost měla být 5-7 dní, skutečnost však byla 4 dny. Chléb však
byl vynikající.
Pečení chleba
Dalším naším pokusem bylo pečení chleba. Tato činnost nás nějak nenaplňuje,
obzvlášť pokud se jedná o kváskový chleba a denním úkolem je udržování kvásku.
Tuto metodu jsme tedy ihned zavrhli. Zvolili jsme raději chlebové směsi,
ke kterým ve většině případů potřebujete pouze sušené droždí a vodu.
Samotný proces pečení trvá cca 1 h, ale je nutné zde počítat se zvýšenou
spotřebou plynu, což není zanedbatelný faktor. Důležitým faktem je také
skutečnost, že ani tento chléb nemá větší dobu trvanlivosti než 2 dny. Přesto
si ho občas upečeme, protože není nad domácí chléb.
Jak prodloužit trvanlivost chleba?
Osvědčily se nám dvě metody. Buď můžete chléb nejdříve zabalit do papírového
sáčku a následně do igelitového. Ještě lepší variantou je pak každý chléb
zabalit do čisté utěrky.
Konečné řešení - chléb si vozíme z Čech
Nakonec jsme díky Petrovi Ondráčkovi narazili na chléb Dr. Popova s psylliem
prodávaný pod názvem Colorado, který se vyrábí v Hradci Králové. Koupíte ho
např. v Kauflandu, v Albertu či na internetu. Chléb má sice udanou
trvanlivost cca 3 týdny, ale naše zkušenost je, že nám na lodi vydrží i 7
měsíců. Petr Ondráček je na své plavbě používal a udává trvanlivost až 2 roky.
Jedná se o pšenično-žitný chleba s obsahem vlákniny. Je balen v plastovém
obalu po šesti krajících. Je sice také trochu nasládlý a drobí se více než
klasický chleba, ale pro nás je určitě tou nejjednodušší volbou na delší
plavbu!
Neškodná éčka v chlebu Colorado
Chléb obsahuje E471 Mono- a diglyceridy mastných kyselin, který najdete
běžně v pekařských výrobcích, čokoládě, instantních polévkách či vitamínových
tabletách. Toto éčko, nemá žádné zásadní negativní účinky, pokud ho v potravě
nepřijímáme v nadbytečném množství
Výrobek dále obsahuje E481 – Stearoylaktylát sodný, který dle odborných
studií nevykazuje žádné nežádoucí účinky. Jeho účelem je především prodloužit
trvanlivost těsta na výrobu chleba. Objevuje se také v margarínech, zmrzlinách
či pudincích a opět v instantních polévkách.