TK - blog

Pečivo na lodi

Publikováno 5.3.2017

Už se Vám někdy stalo, že Vám pečivo na lodi zplesnivělo? My jsme to dříve zažívali často. Bochníky chleba šly přes palubu a my se za nimi smutně dívali, protože nám bylo jasné, že na moři si už jiné nekoupíme.

Trvanlivost chleba je 4 dny, to ale neplatí v Karibiku

Běžný chleba vydrží na lodi max. 4 dny, než ho zachvátí plíseň. Záleží ale, v jak vlhkém a teplém prostředí se pohybujete. Pozor, si dejte především v Karibiku, kde trvanlivost chleba byla pouhé 2 dny! Také v této oblasti nepočítejte s chlebem, na který jste zvyklí. Setkáte se zde pouze se sladkým chlebem. Výjimkou byl ostrov Sv. Martin, kde bylo pečivo opravdu prvotřídní. Není divu, jedná se přece o francouzský ostrov. Do zásoby jsme zde nakoupili chleby v pekárně Le Divin (nedaleko zátoky Marigot), které jsme si nechali speciálně na objednávku upéct. Jedná se o chleby určené přímo pro jachtaře, jejichž trvanlivost měla být 5-7 dní, skutečnost však byla 4 dny. Chléb však byl vynikající.

Pečení chleba

Dalším naším pokusem bylo pečení chleba. Tato činnost nás nějak nenaplňuje, obzvlášť pokud se jedná o kváskový chleba a denním úkolem je udržování kvásku. Tuto metodu jsme tedy ihned zavrhli. Zvolili jsme raději chlebové směsi, ke kterým ve většině případů potřebujete pouze sušené droždí a vodu. Samotný proces pečení trvá cca 1 h, ale je nutné zde počítat se zvýšenou spotřebou plynu, což není zanedbatelný faktor. Důležitým faktem je také skutečnost, že ani tento chléb nemá větší dobu trvanlivosti než 2 dny. Přesto si ho občas upečeme, protože není nad domácí chléb.

pečení chleba na lodi

Jak prodloužit trvanlivost chleba?

Osvědčily se nám dvě metody. Buď můžete chléb nejdříve zabalit do papírového sáčku a následně do igelitového. Ještě lepší variantou je pak každý chléb zabalit do čisté utěrky.

Konečné řešení - chléb si vozíme z Čech

Nakonec jsme díky Petrovi Ondráčkovi narazili na chléb Dr. Popova s psylliem prodávaný pod názvem Colorado, který se vyrábí v Hradci Králové. Koupíte ho např. v Kauflandu, v Albertu či na internetu. Chléb má sice udanou trvanlivost cca 3 týdny, ale naše zkušenost je, že nám na lodi vydrží i 7 měsíců. Petr Ondráček je na své plavbě používal a udává trvanlivost až 2 roky. Jedná se o pšenično-žitný chleba s obsahem vlákniny. Je balen v plastovém obalu po šesti krajících. Je sice také trochu nasládlý a drobí se více než klasický chleba, ale pro nás je určitě tou nejjednodušší volbou na delší plavbu!

Neškodná éčka v chlebu Colorado

Chléb obsahuje E471 Mono- a diglyceridy mastných kyselin, který najdete běžně v pekařských výrobcích, čokoládě, instantních polévkách či vitamínových tabletách. Toto éčko, nemá žádné zásadní negativní účinky, pokud ho v potravě nepřijímáme v nadbytečném množství

Výrobek dále obsahuje E481 – Stearoylaktylát sodný, který dle odborných studií nevykazuje žádné nežádoucí účinky. Jeho účelem je především prodloužit trvanlivost těsta na výrobu chleba. Objevuje se také v margarínech, zmrzlinách či pudincích a opět v instantních polévkách.

chléb Colorado psyllium



Tipy na plavbu: Liparské ostrovy

Tipy na plavbu: Liparské ostrovy

Liparské ostrovy tvoří 7 ostrovů ležích v Tyrhénském moři u severního pobřeží Sicílie v aktivním vulkanickém pásmu mezi Etnou a Vesuvem. Jsou to sopečné ostrovy, tedy vrcholky sopek vyčnívající nad hladinu. V Itálii je používán takřka výhradně název Eolské ostrovy, Isole Eolie. Lipari je název největšího z Eolských ostrovů a současně je Lipari také hlavní centrum a město ostrova Lipari. Já osobně jsem si nejvíce oblíbil ostrov Vulcano a ostrov Stromboli, které jsou vulkanicky aktivní a lze relativně bezpečně pozorovat nebezpečnou krásu sopek. Kdy je vhodné se jachtou na Lipary vydat a kam? A jaké doporučuji kotviště? (Publikováno 1.8.2023)


Koroze na lodi

Koroze na lodi

S korozí kovů na lodi ve slaném mořském prostředí se potkal snad každý, kdo jezdí na loď. Problémy s korozí jsou častým jevem a korodují i díly z kovů, které samostatně slanou vodou nekorodují. V článku se s vámi podělím o své zkušenosti, jak nepřijemné korozi zabránit či ji výrazně omezit. (Publikováno 1.12.2020)


Jak vyrobit kvalitní USB nabíjecí zásuvky

Jak vyrobit kvalitní USB nabíjecí zásuvky

Ne vždy nám vyhovují řešení, které lze koupit. Proto často hledám vlastní řešení a vyrobím si věc sám. Článek jsem napsal pro inspiraci jak lze USB nabíjení v lodi elegantně realizovat jinak než koupí hotových nabíjecích adaptérů, které nemusí z různých důvodů vyhovovat, třeba tím, že nenabízí potřebný počet nabíjecích zásuvek v provedení, které se dá zapustit do stěny interiéru. (Publikováno 1.8.2021)