TK - blog 

Chutné jídlo na cesty, snadno a rychle

Publikováno 1.2.2017

Kdo z vás už plul na plachetnici, tak ví, že vařit na lodi dobře a chutně není vždy sranda. A to, ať už váš pobyt na moři doprovází mořská nemoc či „jen“ neznalost kuchařského umění.

Polévky z pytlíku, salám, konzervy

Někteří jachtaři si vystačí s chlebem se salámem po celou dobu plavby. Jiní s konzervami či polévkami z pytlíku. Ale pokud vám alespoň trochu záleží na vašem zdraví a přečtete si složení „sáčkových“ výrobků – obsah dochucovadel, chemikálií či éček a především obsah výživových hodnot, zjistíte, že toto jídlo opravdu není ideální.

Expediční strava

Já jsem „masař“, maso je můj denní chleba a moc si neumím představit plavbu bez něj – ikdyž pár dní jo. Vzhledem k energetické náročnosti lednice, kterou se nám vždy nedaří uživit, a také k faktu, že trvanlivost čerstvého masa na lodi je opravdu velmi nízká, jsme začali hledat různé alternativy stravy. Především na cestu do hor jsme si brali expediční stravu Travellunch nebo jsme ji vařili při těžších podmínkách na lodi. Jídlo má mnohem větší kvalitu než „pytlíky od Vitany“ či „čínské polévky“ a opět ho stačí jen zalít vodou. I výživová hodnota je ok. Nevím, zda jsem špatně volil, každopádně o žádné chuťové orgie se nejednalo. K jeho dalším nevýhodám patřila vysoká cena.

Jídlo na cesty z Čech – Expres menu

expres menu - kuře po zahradnicku Moje partnerka není na maso, ale na zeleninu. A ještě k tomu má určitá zdravotní omezení – nesmí laktózu a lepek. A tak jsme hledali dál a až v knize Petra Ondráčka "Sám čtyřmi oceány" jsme narazili na českou společnost EXPRES MENU. Zaujalo nás především to, že jídla jsou v praktickém sáčku, ve kterém je stačí pouze ohřát, klidně v sáčku ve vodě. Dokonce jsou bez konzervantů a bez lepku, se správnou nutriční hodnotou. Stačí jen připravit přílohu – my nejraději máme rýži Basmati, která je za 10 min hotová. A co je neuvěřitelné? Trvanlivost jídel je až 3 roky. A vůbec je nemusíte skladovat v lednici, vydrží i vysokou teplotu. Expres menu s námi cestuje v útrobách lodi opravdu několik let a zvládne i takové podmínky jako je vlhko či teplo např. v Karibiku. Pokud vyrazíme na trek, necháme jídlo za předním sklem auta a unavení po výstupu si pak vychutnáváme sluníčkem ohřáté jídlo.

vaření expres menu

Takhle vařit byla pro mne radost i při mé sólové plavbě z Bermud na Azory.

Bezlepkové kaše, polévky i hlavní jídlo

iswari kakao I na lodi si můžeme dát svíčkovou, španělského ptáčka nebo guláš. A jaké hlavní jídlo je naším favoritem? Pokud jíme s partnerkou společně, tak je to kuřecí po zahradnicku či vepřové s mrkví, které obsahuje jak zeleninu, tak maso, takže jsme oba spokojení. Ale taková husí játra na cibulce, po těch se můžeme oba utlouct. Ty si však ještě trochu upravujeme, přidáme k nim více cibule a ještě je cca 15 min vaříme, jsou pak chutnější a měkčí. Neuvěřitelná jsou také masa ve vlastní šťávě – my milujeme jelení. Ale nabídka vás nezklame ani v klasice jako je kuřecí, věpřové či krůtí maso.

Expres menu nabízí i snídaně formou kaší, ty jsme zatím ještě nevyzkoušeli. Pokud potřebujeme rychlou snídani, využíváme snídaňové směsi od společnosti Iswari – nejraději máme Snídaňovou směs nepražené kakao – lucuma. Jídlo obsahuje superfoods, je raw a bez lepku). Opět stačí zalít jen horkou vodou, případně pokud máte velký hlad, přidat např. ovesné vločky (pak už ale nejde o jído bez lepku).

A co polévky? Nám nejvíce chutná hovězí vývar s játrovou rýží, výborná je také držková polévka. Na lodi ale hojně využíváme i polévky luštěninové – hrachovou, fazolovou a čočkovou. Ty pak využíváme především při mírné nevolnosti – zjistili jsme totiž, že pokud naše těla ještě nějaké jídlo zvládnou, tak jsou to právě tyto polévky. Pro ostatní členy posádky je však ještě dochutíme, stačí přidat trošku majoránky či slaninky a je to.

A kde jídlo koupíte?

expresmenu>

Stačí kliknout na odkaz a dostanete se přímo na e-shop výrobce. Ten dokonce nabízí možnost vyfiltrovat si jednolivá jídla dle alergenů.



Topení na jachtě

Topení na jachtě

Je ti teplo, děvenko? Tuto známou větu z ruské pohádky Mrazík snad zná každý. Pokud trávíte na lodi více než týden v létě, pak tato otázka nabývá zásadního významu. Jarní, podzimní anebo zimní jachting má své kouzlo, které se však přes noc neobejde bez topení. (Publikováno v My Boat 1.11.2014)


Pád stěžně a řecká byrokracie

Pád stěžně a řecká byrokracie

V okamžiku, kdy se mi zřítil stěžeň jsem netušil, že mé rozhodnutí ovlivní další vývoj situace natolik, že se ocitnu bez dokladů. Situace, kdy mi byl protiprávně odebrán cestovní pas a uvízl jsem na ostrově Kythnos mi přidělala nejen vrásky na čele, ale ovlivnila i vztah k Řecku. Přečtěte si článek o tom, jak probíhalo jednání s řeckou coast guard, českou ambasádou a Námořním úřadem MDČR. Kdo mi pomoh a s kým bylo jednání obtížné? (Publikováno 1.9.2020)


Technika plavby: Nebojte se klasické hlavní plachty

Technika plavby: Nebojte se klasické hlavní plachty

Stále ve svých posádkách setkávám s těmi, kteří z obavy před klasickou plachtou raději volí tu rolovací. V dalším textu si ukážeme, že není třeba se klasické plachty obávat a práce s ní se dá zvládnout i při sólové plavbě. Přečtěte si o výhodách hlavní plachty a podívejte se na návod, jak ji vytáhnout, zkasat či zrefovat. (Publikováno 1.7.2020)