Nejen pro přečkání bouře, kdy chybí síly pro aktivní kormidlování, ale i pro zastavení lodi, když je potřeba něco opravit nebo si jen v klidu uvařit jídlo, je možné využít nastavení lodi do driftu. Ukážeme si, jak na to. (Publikováno 1.8.2020)
Publikováno 5.3.2017
Už se Vám někdy stalo, že Vám pečivo na lodi zplesnivělo? My jsme to dříve zažívali často. Bochníky chleba šly přes palubu a my se za nimi smutně dívali, protože nám bylo jasné, že na moři si už jiné nekoupíme.
Běžný chleba vydrží na lodi max. 4 dny, než ho zachvátí plíseň. Záleží ale, v jak vlhkém a teplém prostředí se pohybujete. Pozor, si dejte především v Karibiku, kde trvanlivost chleba byla pouhé 2 dny! Také v této oblasti nepočítejte s chlebem, na který jste zvyklí. Setkáte se zde pouze se sladkým chlebem. Výjimkou byl ostrov Sv. Martin, kde bylo pečivo opravdu prvotřídní. Není divu, jedná se přece o francouzský ostrov. Do zásoby jsme zde nakoupili chleby v pekárně Le Divin (nedaleko zátoky Marigot), které jsme si nechali speciálně na objednávku upéct. Jedná se o chleby určené přímo pro jachtaře, jejichž trvanlivost měla být 5-7 dní, skutečnost však byla 4 dny. Chléb však byl vynikající.
Dalším naším pokusem bylo pečení chleba. Tato činnost nás nějak nenaplňuje, obzvlášť pokud se jedná o kváskový chleba a denním úkolem je udržování kvásku. Tuto metodu jsme tedy ihned zavrhli. Zvolili jsme raději chlebové směsi, ke kterým ve většině případů potřebujete pouze sušené droždí a vodu. Samotný proces pečení trvá cca 1 h, ale je nutné zde počítat se zvýšenou spotřebou plynu, což není zanedbatelný faktor. Důležitým faktem je také skutečnost, že ani tento chléb nemá větší dobu trvanlivosti než 2 dny. Přesto si ho občas upečeme, protože není nad domácí chléb.
Osvědčily se nám dvě metody. Buď můžete chléb nejdříve zabalit do papírového sáčku a následně do igelitového. Ještě lepší variantou je pak každý chléb zabalit do čisté utěrky.
Nakonec jsme díky Petrovi Ondráčkovi narazili na chléb Dr. Popova s psylliem prodávaný pod názvem Colorado, který se vyrábí v Hradci Králové. Koupíte ho např. v Kauflandu, v Albertu či na internetu. Chléb má sice udanou trvanlivost cca 3 týdny, ale naše zkušenost je, že nám na lodi vydrží i 7 měsíců. Petr Ondráček je na své plavbě používal a udává trvanlivost až 2 roky. Jedná se o pšenično-žitný chleba s obsahem vlákniny. Je balen v plastovém obalu po šesti krajících. Je sice také trochu nasládlý a drobí se více než klasický chleba, ale pro nás je určitě tou nejjednodušší volbou na delší plavbu!
Chléb obsahuje E471 Mono- a diglyceridy mastných kyselin, který najdete běžně v pekařských výrobcích, čokoládě, instantních polévkách či vitamínových tabletách. Toto éčko, nemá žádné zásadní negativní účinky, pokud ho v potravě nepřijímáme v nadbytečném množství
Výrobek dále obsahuje E481 – Stearoylaktylát sodný, který dle odborných studií nevykazuje žádné nežádoucí účinky. Jeho účelem je především prodloužit trvanlivost těsta na výrobu chleba. Objevuje se také v margarínech, zmrzlinách či pudincích a opět v instantních polévkách.
Nejen pro přečkání bouře, kdy chybí síly pro aktivní kormidlování, ale i pro zastavení lodi, když je potřeba něco opravit nebo si jen v klidu uvařit jídlo, je možné využít nastavení lodi do driftu. Ukážeme si, jak na to. (Publikováno 1.8.2020)
Ukážeme si jak bezpečně pomocí springů odplout od mola, kde jsme vyvázáni bokem bez použití bow thrusteru (příďového příčného pohonu) či jiných metod jako je odtlačení lodi někým ze břehu. Třeba namítnete, že bow thruster na lodi máte, ale nikdy nevíte, kdy selže nebo jeho síla nebude stačit na přetlačení silného větru. Proto je dobré umět s lodí manévrovat jen s pomocí hlavního motoru, kormidla a lana. (Publikováno 1.9.2021)
Ne vždy nám vyhovují řešení, které lze koupit. Proto často hledám vlastní řešení a vyrobím si věc sám. Článek jsem napsal pro inspiraci jak lze USB nabíjení v lodi elegantně realizovat jinak než koupí hotových nabíjecích adaptérů, které nemusí z různých důvodů vyhovovat, třeba tím, že nenabízí potřebný počet nabíjecích zásuvek v provedení, které se dá zapustit do stěny interiéru. (Publikováno 1.8.2021)